Country Fresh

Anonim

Plats: Easton, New Hampshire

Antikspindel stolar kommer till liv med några ljusa kuddar.

Den svarta panoranan av de vita bergen lurade Ellen och Howard Pritham, en kirurg, till deras bostad på toppen av en kulle i Easton, New Hampshire. "Vi hade inte letat-men vi blev kär i platsen och dess spektakulära utsikt", säger Ellen. Med tre vuxna barn ut ur huset och bara deras hund, Sophie och tre hästar att ta hand om, bestämde paret sig för en stor renovering.

Satsens två våningar efterhus och lantgård, byggd 1840, hade varit i ett tillstånd av totalt förfall, och de tidigare ägarna slog det för renovering. Men de bestämde sig för att sälja den istället. Passerat ner genom generationer av en familj hade huset vid en tidpunkt flyttats 200 meter från kanten av vägen till där den sitter nu. När prithamerna upptäckte strukturen, "det var bara ett skal på en plats på 35 hektar vackra fält", säger Howard.

För att hjälpa till att omvandla huset, anställde prithamerna arkitekten Alexis Moser i Moser Design & Construction i närliggande Lancaster, New Hampshire. Känd för sina noggrant utformade egna hem (Mosers egen besättning gör allt snickeri) och respekt för det arkitektoniska folket i nordlandet, verkade han som ett perfekt val. Ellen, som äger Duck Soup, en färgstark köksaffär i grannstaden Littleton var involverad i alla designbesluten och till och med rullade upp ärmarna för att hjälpa Moser fläck och polyuretan golv. "Jag ville vara en del av processen, och det behövde bli gjort, " förklarar hon.

"Ellen och jag delar samma" Shaker-simple "estetik som gjorde det lätt att arbeta tillsammans, säger Moser. "Huset har sin egen karaktär, och vi ville maximera det, " förklarar han. Dess största tillgång, de var överens om, var själva ramen, konstruerad med vackra, handhagda gran och gran. Moser och Prithamerna bestämde sig för att ta bort gipsytan som maskerade dessa ursprungliga konstruktionsbalkar. Ellen spårade ner en mästare som var känslig för originalmaterialet; han hade läst att den historiska Plymouth Rocken städades med en mycket mild sandblästringsteknik med hjälp av bakpulver. Ellen anlitade honom för att använda samma metod för att städa husets smutsiga och förkolnade balkar. Processen avslöjade det ursprungliga husets gyllene timmer.

Toppad med ett nytt tak väntar den guttade bondgården på färskt clapboard-sidospår.

Mysiga möbler och en rustik öppen spis lockar besökare.


De gamla takstakarna lämnades kvar som ett designelement. För att uppnå detta på andra våningen och försäkra sig om tillräcklig isolering byggde arkitekten ett andra tak över den ursprungliga. Moser applicerade 6 tums glasfiberisolering på insidan av det nya taket, vilket ledde till ett 2 tum högt luftrum mellan nytt och gammalt tak. På rumssidan av det gamla taket lagrade han 1 tum av skumplåtisolering på träet och täckte sedan skummet med eldfjädrande Sheetrock. För att dölja Sheetrock huggade han slitsar i sidorna av de gamla takbalkarna och glidde i kvart-tums tjocka paneler för att fylla mellanrummen mellan spjällen. "I slutet av renoveringen skulle vi bokstavligen klippa tusentals bitar av trä för att passa taket, och taken var synliga, " berättar Moser.

Ett gammalt hus har givetvis många strukturella egenskaper, och den här har sin andel. Mer än ett sekel av noll vintervalar hade misshandlat den ursprungliga strukturen, vilket ledde till att den luttade något mot väst. Detta gjorde det nödvändigt att luta huset tillbaka igen för att upprätthålla en rörledning. Översta våningen var också 8 tum smalare från sida till sida än bottenvåningen - "en kunnig uppfattning av den ursprungliga byggaren", föreslår Moser, "för att hålla vinden från att trycka över huset." Han lade till strukturella I strålar för extra stöd och förklädde dem med salvaged furu. Dörrar och jambs var avsmalnande för att rymma ofullkomliga vinklar. Moser tog bort en brant, smal trappa vid ytterdörren, och han reframade och förstorade öppningen, designade och installera en bredare, mer nådig trappa. Han flyttade den ursprungliga trappan till den bortre änden av huset för att fungera som trappa.

Denna våning i första våningen har ett matplats och ett gästrum.

Köket uppfyller en av Prithams önskemål: ett handfat som möter den fantastiska berget. Den centrala ön har djupa lådor för förvaring och avföring som ger gästerna möjlighet att dra upp och chatta med kocken.


En annan prioritet var gott om naturligt ljus i så många rum som möjligt. Lyckligtvis låter kullarna solen strömma hela dagen. Nya franska dörrar och fönster håller en känsla av öppenhet. "När jag designade den nya planlösningen ville jag stå vid ena änden av huset och se hela vägen till den andra, säger Ellen. Det öppna gårdsköket leder lätt till en formell matsal, en sittgrupp och ett gästrum.

Liksom varje autentiskt landställe är det välutrustade köket sanna brandpunkt. "Vi älskar att underhålla, så jag ville ha köket att vara stort, så att mer än en person kan delta i förberedelsen", skrattar hon. "Jag älskade tanken på ett gammalt bondgårdskök, men med alla moderna bekvämligheter." Två ugnar, en Dynasty-serie med sex brännare och massor av diskutrymme skulle uppfylla kraven på gourmetkockens krav och användarvänliga krav. Ett mysigt sittområde på ena sidan välkomnar vänner som hellre vill prata än att laga mat tillsammans med henne. "Jag hatar att vara isolerad i ett rum medan alla andra hänger i ett annat rum, " förklarar Ellen. Franska dörrar öppnar från köket till ett däck där paret ofta diner i varmt väder - med full utsikt över bergen som först tog dem till denna plats. Som Ellen säger, "Jag blir aldrig trött på att se ut där."

Det finns en mer formell matsal mellan köket och vardagsrummet.

Målningarna är av Ellens far.