Tao of Dow

Anonim

Fotograf: John Granen

För några år sedan delade Jim Dow en spridande Seattle-egendom med sina två tonåriga barn och en levande flickvän. Men när flickvännen flyttade ut och barnen lämnade till college fann Dow sig själv och drivande i en 6000 kvadratmeter hantverkare i stadens Magnolia-kvarter. Vowing att hitta något mindre och närmare stadens kärna, köpte han en 2600-kvadratfot 1920-talets Medelhavet ovanpå Queen Anne Hill.

"Det behöver en entreprenör, " fastnade fastighetsmäklaren, och hon skojade inte. Lyckligtvis för Dow, han är en entreprenör, och han kunde se förbi fakta till hemets potential. De klostrade rummen fanns i gothiska möten som såg ut som något ur en skräckfilm. Och även om platsen pralade på ett anmärkningsvärt panorama över staden, bukten och bergen, var hemmets avvikelse för landskapet gränsat till den komiska, med bara ett fönster inriktat mot utsikten.

Inspirerat av några av de moderna hus som byggdes av hans firma, Schuchart / Dow, höll husägaren tjänster av designer Garret Cord Werner och landskapsarkitekt Bruce Hinckley. Arbetet från inledande planer av arkitekt Brandt Hollinger bevarade trioen målarstenens exteriör men gutted resten med en rad frittflyttande utrymmen som gjordes i en muskulös blandning av valnöt, betong och svart stål.

"Jag ville ha paletten verkligen enkel, " säger Dow. "Jag ville inte göra alla de coolaste sakerna du någonsin har sett i någon designtidning." Slots i väggar, golv och till och med trappor erbjuder reta avslöjar mellan utrymmen, instilling varje rum och även landskapet med stunder av personlig upptäckt.

Hemmet har en maskulin palett som ger ett fritt uttryck i vardagsrummet, där en svävande betongspis - avskuren av någon prydnad räddar en skulpturell stålpoker - stiger upp för att möta ett välvt cedertak. Stålfönstren utrustade med lampor omger rummet, utlåningsskala till utrymmet och bevarar renheten i takplanet, som skickar uppvärmning, kylning och ytterligare ljus till en serie diskreta slitsar. En kvartett franska dörrar kompletterar det lone fönstret och erbjuder tillgång till ett nytt cantilevered ståldäck med utsikt över staden.

Noterar den bristande vertikala kopplingen mellan de övre och nedre nivåerna, föreslog Hinckley att man peeling tillbaka ena änden av vardagsrummet för att avslöja källaren nedan. Utgrävning kring den senare låter Dow göra det underjordiska utrymmet till ett ljust familjerum; Betonghållande väggar håller marken bakom och efterliknar den exponerade grunden inom. Anpassade sectionals av Werner erbjuder gott om utrymme att sprawl när den åtta foters filmskärmen går ner från granen ovanför.

Werner, som samarbetade om arkitekturen och inredningen, valde taktila tyger som mohair, ull och linne för att motverka hemmets hårda kanter. Han kombinerade färger och material istället för mönster för att införa lite variation, och utvalda generösa nedfyllda sittplatser för att rymma Dows kärlek att läsa. "Jag ville kunna ta en tupplur i någonting", säger husägaren.

Eftersom Dow älskar att laga mat och vänner alltid hamnar i köket, bestämde han sig för att göra det rummet som fokus för huset. Designteamet välvade taket över matbordet (låneutrymme från vinden) men sänkte det över matlagningsområdet för att hjälpa till att bryta upp rummets shoebox-proportioner. Öppna stålhyllor tar plats för övre skåp. En fem-brännare Miele kokplatta är den enda apparaten i sikte; Miele ugnar stashes under ön, och Sub-Zero kylskåp drar platsen för ett kylskåp, vilket gör att rymden känns mer som ett samlingsrum än ett kök.

Även om han var född och uppvuxen i Seattle, bodde Dow på familjen gård i Kansas, där han var omringad av valnötträd och möbler som hans farfar och farfar gjorde. Han älskar fortfarande materialet, använder det på golv och skåp och påbörjar ett anpassat matbord från en 12-fots plattan som han hittade i Oregon. Bordsskurna kanter echo konturet av det ursprungliga trädet, vilket minskar när det går från bas till stam. "Allt i detta hus är typ av kvadrat och skarpa", säger Dow. "Jag tänkte, " Låt oss bara göra denna levande kant och ha kul med den här delen. "?"

En svartväggig vägg i slutet av rummet döljer ett pulverrum och Dows kontor och flankerar en zigguratståltrappa utformad i samarbete med Jack Kearney från Company K. På en lark, lade Kearney en spår ned i mitten av trappan, så att lätt att filtrera in i utrymmena nedan. "Huset är som jazz, och slotsna är en återkommande riff, " observerar Hinckley.

För att hjälpa Medelhavsarkitekturen till det 21: e århundradet, förbättrade Hinckley sambandet mellan interiör och trädgård, etablering av uteserveringsytor och utsträckning av fönster till golvet. Ingenstans är detta mer uppenbart än i master-sviten, där Windows-ramen fortfarande lever av ensamma tallar och rockeries snurrade med murgröna. En mocka-panad huvud- och lagringsö help mjuka inredningen, medan valnöt garderober håller rubbning från att uppstiga det levande konstverket utanför.

Hinckley extrapolerade en känsla för vatten i allmänhet - så han vävde ett vattenmotiv i hela trädgården och började med en damm utanför masterbadet. En japansk badkar, som är spolad med golvet, är skild från dammen genom ett fönster, så att de båda visas kontinuerligt.

"Jag tar ett bad i varje bad varje natt", säger Dow, som till och med öppnar fönstret på vintern och skickar brädor med ångsprutning över vattnet.

Vattnet fortskrider genom trädgården, som kulminerar i en kaskad som pumpar 14 fot i en stenkantad pool. Gäster som skalar upp den branta trappan till ytterdörren ska alltid stanna för att överväga vattenfunktionen innan de fortsätter sin klättring. Passerar vridna svarta tallar och stenmurar broderade med sedum, kommer de så småningom upptill, där de måste passera en smal kanal av vatten innan de når ytterdörren. "Det tvingar dig att sakta ner och ta märke", säger Dow. "Jag gillar de subtila sakerna i huset som gör det. De är inte stora, men de är effektiva."

Vad forskarna vet

"I slutet av dagen älskar jag bara att sitta i varmt vatten att varva ner", säger Jim Dow, vars mästare bad har en japansk badkar eller ofuro. Djupare och smalare än konventionella badkar (Dow's är ovanligt rymlig), japanska badkar är konstruerade för att användas solo i sittande läge och sänker björnen upp till nacken. Badkarna är i allmänhet runda eller fyrkantiga och har vertikala sidor och kan skräddarsydda, som Dows var, eller prefabricerade från trä, metall, akryl eller glasfiber. Badkarna är konstruerade för kontemplation, inte rengöring, så användarna brukar duscha innan de går in. Dow håller sitt badkar fyllt och lita på ett cirkulerande värmesystem för att värma vattnet före användning. Japanska badkar är idealiska för små badrum där ett konventionellt badkar inte passar, men eftersom vattnet är koncentrerat till ett mindre fotavtryck, bör man se till att golvet kan stödja vikten.